Predikningar

Söndag 3 december, 1:a Advent (Senitha Olsson)

Matt 21:1-9  1:a advent, Ett nådens år

Vad, är det nådens år igen? Det var ju det förra året!
Vi var några som skämtade lite inför det här med att närma oss en helg med starka traditioner. Det kan vara lite kluvet ibland.

Sen fastnade ändå tanken hos mig på riktigt. Nådens år – igen.
Jag vet inte hur det är med dig, men jag är verkligen tacksam över att varje år är ett nådens år. Ja, jag stavar gärna på orden om att Guds nåd är ny, inte bara årligen, utan att den är ny varje morgon.
Det behöver jag i mitt liv.

Söndag 26 november - Kristi återkomst (Isak Samuelsson)

När vi har läst evangelietexten i gudstjänsten på söndagarna så brukar predikanten alltid säga ”Så lyder det heliga evangeliet” och då svarar hela församlingen ”Lovad vare du Kristus”. Men vissa söndagar kanske det tar emot lite att säga det orden efter vad man har hört. I dagens text pratar Jesus om det vi brukar benämna himmel och helvete. Det är också det vi i kyrkan brukar kalla ”den dubbla utgången”. Alltså att det finns någonting efter detta liv, både en himmel och ett helvete.

Lördag 25 november - Gudsbild i Gamla testamentet (Isak Samuelsson)

Är det samma Gud i Gamla och Nya testamentet? Det är en fråga som faktiskt inte är helt ovanlig att höra. I mångas ögon så målas det upp två olika gudsbilder i bibeln, där Gamla testamentet ger en bild, och Nya testamentet ger en annan. I Nya testamentet målas gudsbilden upp kring Jesus, både hur han beskrivs som person och hur han i sin tur beskriver Fadern. Då brukar många lyfta fram en bild av en god, kärleksfull och förlåtande gud – en gud som inte dömer någon och som förlåter allt.

Lördag 23 september - Gemenskap (Isak Samuelsson)

När man frågar olika människor som är med i någon kyrka om vad som är viktigast med kyrkan, eller vad som betyder mest, då är ett av de vanligaste svaren ”gemenskap”. Det tror jag att de flesta av oss håller med om. För kristen tro handlar mycket om just gemenskap – att ha gemenskap med Gud och att ha gemenskap med varandra. För många är det också gemenskapen som har varit vägen in i kyrkan. Många människor som inte haft någon tro alls har kommit i kontakt med en kristen gemenskap, och ur den gemenskapen så har en tro fått växa fram.

Söndag 10 september - Medmänniskan (Isak Samuelsson)

Härom veckan såg jag filmen ”Minority report”. Det är en science fiction-film från 2002. Filmen utspelar på 2050-talet och handlar om en polisavdelning som kallas ”precrime”, vilket betyder ungefär ”förbrottsenheten”. Människorna har utvecklat en teknik som gör att de kan förutspå när ett mord ska begås, och då bekämpar de brottet genom att tillfångata skurkarna redan innan själva brottet har skett. Huvudrollen spelas av Tom Cruise, och hans spelar polisen John som jobbar på den här enheten.

Söndag 3 september - Friheten i Kristus (Senitha Olsson)

Mark 2:23-28   Friheten i Kristus

I en av sommarens böcker så hade ett par av huvudpersonerna lyckats med det där som många kanske förknippar med frihet: blivit så kallat ekonomiskt oberoende, flyttat till solen för att tillbringa sina dagar med promenader på stranden, golf och drinkar i solnedgången.
Blev det lyckat? Nja, kanske inte riktigt som de tänkt sig…
Men jag tror att just det där är en slags schablonbild av frihet som finns i vårt samhälle idag. Frihet är avsaknad av vardag, ansvar och uppgifter.

Söndag 30 april - Den gode herden (Senitha Olsson)

Den gode herden  Joh 10:11-16

Visst har vi alla sett den här bilden i en eller annan version?  Jesus som den gode herden. Egentligen går den här bilden längre tillbaka än Jesus. Profeterna i GT talar om Israels ledare som herdar. Bilden av Gud som en herde finns redan i psaltaren, i de välkända orden ”Herren är min herde”.

Och de här orden har följt med människor i tusentals år och varit till tröst och hjälp. När jag har andakt på Hagaborg läser vi alltid den tillsammans. Bara jag har text framför mig. De äldre behöver inte det.

Påskdagen - Kristus är uppstånden (Senitha Olsson)

Möten med den uppståndne. Markus 16

Mark 16:8 Då lämnade de graven och sprang därifrån, darrande och utom sig. Och de sa ingenting till någon, för de var rädda.

Här hade Markusevangeliet kunnat sluta. Där slutade det första utkastet. Och det är inte så konstigt.

Som yngre jobbade jag periodvis på kyrkogård och då även i gravkapellet som vaktmästare. Flera av mina yngre arbetskamrater tyckte att just gravkapellet var lite obehagligt.

Söndag 2 juli - Förlorad och återfunnen (Senitha Olsson)

Lukas 15:11-32

Varje morgon började han med en runda på gården då han stannade till och spejade bortåt vägen.
Varje kväll, precis innan det var dags att gå och lägga sig försvann han ut med ett odefinierbart ”jag ska bara…”
Varje gång gick det att ana den besvikelsens suck som for genom honom när han inte såg vad han hoppades få se.

Han förstod att det pratades om honom. Det började redan då han fick lov att sälja en stor del av sin mark och sitt djurbestånd för att den yngste sonen skulle få med sin arvslott ut i världen.